Γιατί Internet;

Μάθετε για το Internet. Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς θα ξεκινήσετε.

Περισσότερα...

Inertia Προσφορές

Είδη και κόστος σχεδιασμού web site. Όλα τα πακέτα με μια ματιά.

Περισσότερα...

Inertia Έργα

Ενδεικτικά έργα σχεδιασμόυ ιστοσελίδας από την Inertia.

Περισσότερα...

Inertia SEO

Μηχανές Αναζήτησης και Directories - SEO - Inertia έκδόσεις.

Περισσότερα...
27 Jun, 2019

Μηχανές αναζήτησης SEO (Search Engine Optimization)

Διευρύνετε το πελατολόγιό σας αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σας παρέχει το Internet...

Search Engine Optimization, search engines, SEO, βελτιστοποίηση μηχανές αναζήτησης,Google,σχεδιασμός ιστοσελίδας, Ίντερνετ

Το ότι μια ιστοσελίδα είναι ενεργή και διαθέσιμη στο Ίντερνετ δε σημαίνει ότι θα εμφανιστεί και στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης. Το αν θα εμφανιστεί ή όχι εξαρτάται από το αν οι μηχανές αναζήτησης έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη της σελίδας αυτής.
Ο τρόπος που η κάθε μηχανή αναζήτησης αξιολογεί τις ιστοσελίδες που βρίσκονται στη βάση δεδομένων της και τις κατατάσσει στην πρώτη, δεύτερη κλπ σελίδα στα αποτελέσματα προκύπτει από το πώς αξιολογεί τα διάφορα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας και τι βάρος δίνει στο καθένα από αυτά.
Ο τρόπος αυτός αξιολόγησης, ο αλγόριθμος, δεν είναι πάντα ο ίδιος. Οι μηχανές αναζήτησης συχνά τροποποιούν και πάντα κρατούν κρυφούς τους αλγορίθμους τους.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων για να είναι σίγουρος ότι θα καλύψει τις απαιτήσεις των αλγορίθμων, όπως κι αν διαμορφωθούν αυτοί.
Στην ουσία, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως μια σελίδα θα εμφανιστεί δωρεάν στα πρώτα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
Μπορεί όμως σίγουρα να αποφύγει κατα το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας λάθη που μπορούν να εγγυηθούν την πλήρη απουσία της από αυτές.
Επίσης, εφαρμόζοντας σωστά μεθόδους βελτιστοποίησης SEO μπορούμε να σχεδιάσουμε ιστοσελίδες όσο το δυνατό πιο φιλικές στις μηχανές αναζήτησης μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες να εμφανιστούν στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων.

 

Bελτιστοποίηση SEO (Search Engine Optimization):

 • Η εταιρεία μας, βασισμένη σε πολύχρονη γνώση κι εμπειρία, έχει συγγράψει κι εκδόσει το πρώτο ελληνικό τεχνικό βιβλίο για τις μηχανές αναζήτησης "Μηχανές αναζήτησης και directories, ο δρόμος προς την κορυφή των αποτελεσμάτων" ISBN: 960-88545-0-4, έκδοση Inertia Design - Πανεπιστημιακό σύγγραμμα.
 • Εφαρμόζουμε με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας τη μελέτη για βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας σε σχέση με τις μηχανές αναζήτησης - SEO (Search Engine Optimization) σε όλες τις ιστοσελίδες που σχεδιάζουμε.
 • Αναλαμβάνουμε επίσης τη διαδικασία ένταξης της ιστοσελίδας σας στα search engines, τις μηχανές αναζήτησης όπως το msn, google, altavista κλπ.

 "Μηχανές αναζήτησης και directories"

ο δρόμος προς την κορυφή των αποτελεσμάτων - ISBN: 960-88545-0-4

Διάθεση:

 • Βιβλιοπωλείο "Πασσαδαίος"
  Πατησίων 341, Άνω Πατήσια (σταθμός ηλεκτρικού Άνω Πατήσια),
  τηλ. 210 2012128
 • Βιβλιοπωλείο "Κυψέλη του βιβλίου"
  Πατησίων 354, Άνω Πατήσια (σταθμός ηλεκτρικού Άνω Πατήσια),
  τηλ. 210 2016678

"Μηχανές αναζήτησης και directories" ο δρόμος προς την κορυφή των αποτελεσμάτων - ISBN: 960-88545-0-4

Απόσπασμα από το βιβλίο 1/3

σελίδες: 1 | 2 | 3

-Τι είναι οι μηχανές αναζήτησης;

Μηχανές αναζήτησης είναι συστήματα ικανά να εντοπίζουν ιστοσελίδες σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

-Ανεβάζουμε μια ιστοσελίδα στο Ίντερνετ. Θα συμπεριληφθεί αυτόματα στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης;

Όχι. Το ότι μια ιστοσελίδα είναι ενεργή και διαθέσιμη στο Ίντερνετ δε σημαίνει ότι θα εμφανιστεί και στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης. Το αν θα εμφανιστεί ή όχι εξαρτάται από το αν οι μηχανές αναζήτησης έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη της σελίδας αυτής.

-Δηλαδή, όταν κάνουμε μια εύρεση σε μια μηχανή αναζήτησης, παραδείγματος χάριν, όταν πληκτρολογούμε τη λέξη «χορός» στο Google, δεν ψάχνει σε όλες τις σελίδες που υπάρχουν στο Ίντερνετ για να βρει ποιες είναι σχετικές με το χορό;

Όχι. Η μηχανή αναζήτησης δεν ψάχνει «στα τυφλά» στο Ίντερνετ εκείνη τη στιγμή. Ψάχνει μόνο σε μια δική της βάση δεδομένων, όπου βρίσκονται αντίγραφα των ιστοσελίδων που ήδη γνωρίζει την ύπαρξή τους. Αυτή η βάση δεδομένων, όπως θα δούμε, εμπλουτίζεται συνεχώς με κάποιους τρόπους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες των οποίων οι μηχανές αναζήτησης αγνοούν την ύπαρξη. Αυτές αποτελούν και το λεγόμενο «αόρατο Ίντερνετ». Συμπερασματικά, για να μπορέσει μια μηχανή αναζήτησης να εμφανίσει μια ιστοσελίδα στα αποτελέσματά της, θα πρέπει πρώτα να έχει ενημερωθεί για την ύπαρξή της και να την έχει προσθέσει στη βάση δεδομένων της.

-Για ποιους λόγους κάποιες ιστοσελίδες παραμένουν στο αόρατο Ίντερνετ, δηλαδή δεν υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων των μηχανών αναζήτησης;


Αυτό συμβαίνει είτε επειδή οι ίδιες οι μηχανές αναζήτησης επιλέγουν να μην εντάξουν τις σελίδες αυτές στη βάση δεδομένων τους είτε επειδή δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την ύπαρξή τους.
Οι λόγοι για τους οποίους μια μηχανή αναζήτησης επιλέγει να μην προσθέσει μια σελίδα στη βάση δεδομένων της ποικίλλουν: από τεχνική άποψη, η σελίδα αυτή ενδεχομένως να μην πληροί κάποιες προδιαγραφές, εμφανίζοντας λίγο ώς και καθόλου κείμενο ή κακογραμμένη html, χαρακτηριστικά που αποτρέπουν τις μηχανές από την εγγραφή της στη βάση τους.
Σε περίπτωση που οι μηχανές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν μια ιστοσελίδα, ο πιθανότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κανένα link προς τη σελίδα αυτή σε κάποια άλλη την οποία ήδη γνωρίζει η μηχανή.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:
http://www.lib.berkeley.edu/TeachingLib/Guides/Internet/SearchEngines.html

-Πώς ενημερώνεται μια μηχανή αναζήτησης για την ύπαρξη μιας ιστοσελίδας;


Υπάρχουν δύο τρόποι:

1. να εντοπιστεί η ιστοσελίδα από την ίδια τη μηχανή αναζήτησης,

2. να γνωστοποιήσουμε εμείς ή η εταιρεία στην οποία έχουμε αναθέσει τη διαχείριση της ιστοσελίδας την ύπαρξη της. Την καταχώρηση της ιστοσελίδας μπορούμε να την κάνουμε είτε χειροκίνητα, συμπληρώνοντας μια φόρμα, είτε χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό πρόγραμμα καταχώρησης δικτυακών τόπων (sites).

-Αφού οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να εντοπίζουν μόνες τους τις ιστοσελίδες στο Ίντερνετ, γιατί να μπούμε στον κόπο να γνωστοποιήσουμε εμείς την ύπαρξη της σελίδας μας σε αυτές;


Για να κερδίσουμε χρόνο, εφόσον δεν είναι δυνατό να ξέρουμε πότε θα εντοπιστεί η ιστοσελίδα μας από τη μηχανή αναζήτησης. Επιπλέον, δεν είμαστε καν σίγουροι ότι η μηχανή αναζήτησης θα καταφέρει τελικά να εντοπίσει μόνη της το δικτυακό μας τόπο. Καλό είναι λοιπόν να βοηθήσουμε κι εμείς στη δήλωση της ιστοσελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης και στους θεματικούς καταλόγους.

-Ποια είναι η βασική χρησιμότητα των μηχανών αναζήτησης;

Η μια όψη της λειτουργίας τους είναι ότι εντοπίζουν την ύπαρξη μιας ιστοσελίδας ή αλλιώς, ενός δικτυακού τόπου προσθέτοντάς τον στη βάση δεδομένων τους. Η άλλη είναι ότι βοηθούν τους χρήστες του διαδικτύου να εντοπίσουν, πληκτρολογώντας κάποιες λέξεις-κλειδιά, ιστοσελίδες που αφορούν ένα θέμα του ενδιαφέροντός τους, ψάχνοντας για σχετικές με το θέμα ιστοσελίδες στη βάση δεδομένων που έχουν διαμορφώσει.

-Γιατί είναι χρήσιμο να συμπεριλαμβάνεται μια ιστοσελίδα στις μηχανές αναζήτησης;


Οι ιστοσελίδες αποτελούν ένα μέσο ενημέρωσης. Υπάρχουν χονδρικά δυο κατηγορίες ιστοσελίδων: οι μη-κερδοσκοπικές (non commercial) -π.χ. επιστημονικές ιστοσελίδες, site με πληροφορίες για αθλήματα κ.λπ.- και οι ιστοσελίδες που αφορούν μια επιχείρηση. Και στις δυο περιπτώσεις οι κάτοχοι των σελίδων αποσκοπούν να παρέχουν πληροφορίες σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για το αντικείμενό τους.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες του διαδικτύου είναι αδύνατον να γνωρίζουν τη διεύθυνση όλων των ιστοσελίδων οι οποίες περιέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι μηχανές αναζήτησης έρχονται να διευκολύνουν τον εντοπισμό τους. Ο χρήστης πληκτρολογεί στο ενδεδειγμένο πεδίο τη λέξη ή το συνδυασμό λέξεων που περιγράφει καλύτερα αυτό που ζητάει, δηλαδή τις λέξεις-«κλειδιά» (keywords) και η μηχανή αναζήτησης τού επιστρέφει ως αποτέλεσμα έναν αριθμό ιστοσελίδων με τη μορφή links, που θεωρεί ότι περιέχουν πληροφορίες σχετικές με αυτό που ζήτησε. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης μαθαίνει για ιστοσελίδες που ούτε καν ήξερε την ύπαρξή τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις επιχειρήσεις, εφόσον τις βοηθά να διευρύνουν το πελατολόγιό τους χωρίς να ξοδεύουν μια περιουσία για διαφημιστικές καταχωρήσεις στον έντυπο τύπο. Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν λοιπόν ένα ισχυρό και οικονομικό μέσο marketing και προώθησης.

σελίδες: 1 | 2 | 3

Projects της Inertia...

Λογότυπα της Inertia...

Χαμόγελο του παιδιού


Μας εμπιστεύθηκαν...

Γιατί Internet;

Μάθετε για το Internet

Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς θα ξεκινήσετε. Βασική ορολογία, δυνατότητες, οφέλη.

Περισσότερα...

Inertia Προσφορές

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας

Μάθετε πληροφορίες για τα είδη και το κόστος σχεδιασμού ενός web site. Όλα τα πακέτα με μια ματιά.

Περισσότερα...

Inertia Έργα

Ενδεικτικά έργα Web

Δείτε ενδεικτικά έργα σχεδιασμόυ ιστοσελίδας και πελάτες που εμπιστεύθηκαν την Inertia.

Περισσότερα...

Inertia Επικοινωνία

Inertia Design

e-mail: info@inertia.gr